TARİHÇE
1992 yılında kurulan Ege Üniversitesi Beden EÄŸitimi ve Spor Yüksekokulu 8 Nisan 2016 tarihi itibariyle resmi olarak “Spor Bilimleri Fakültesi”ne dönüÅŸtürülmüÅŸtür. Spor Bilimleri Fakültesi, Ülkemizde Beden EÄŸitimi ve Spor Bilimleri alanlarında belirlenen hedeflere ulaÅŸma konusunda, ideal eÄŸitim ve üst düzey bilimsel araÅŸtırmalar yürüten, mükemmelliÄŸi ilke edinmiÅŸ öncü bir kurumdur.
1992 yılından bu yana köklü akademik geçmiÅŸe sahip olan Spor Bilimleri Fakültesi, Beden EÄŸitimi ve Spor öÄŸretmenliÄŸi Bölümü ile baÅŸlamış olduÄŸu eÄŸitim serüveninde, geliÅŸen spor ekonomisine hızlı bir ÅŸekilde ayak uydurmak ve ülkemizin çıkarları doÄŸrultusunda hareket etmek amacıyla 1994 yılında Antrenörlük EÄŸitimi ve Spor YöneticiliÄŸi Bölümleri’ni de bünyesine katmıştır. Fakülte, halen Beden EÄŸitimi ve Spor ÖÄŸretmenliÄŸi Bölümü, Spor YöneticiliÄŸi Bölümü (I. ve II.ÖÄŸretim) Bölümü olmak üzere 3 aktif bölüm ve 5 farklı öÄŸretim programıyla, eÄŸim ve öÄŸretim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Spor Bilimleri Fakültesi, ülke ve dünya gerçeklerine duyarlı, kültürel olarak donanımlı, araÅŸtırıcı ve üretici beden eÄŸitimi ve spor öÄŸretmenleri, spor branÅŸ antrenörleri ve spor yöneticileri yetiÅŸtirmek, evrensel ölçekte bilgi üreterek, spor bilimleri alanında bilim dünyasına katkıda bulunmak, bölgesel ve ulusal ihtiyaçlar temelinde toplumun yaÅŸam kalitesinin yükselmesine, ülke sporunun geliÅŸmesine çalışmak misyonlarını üstlenmiÅŸtir. Fakültenin vizyonu ise, ulusal, ve uluslararası bilim ve teknoloji dünyası ile örgütsel baÄŸları geliÅŸmiÅŸ, kurumsal kültürü ve kimliÄŸi güçlü, dünyadaki nitelikli üniversitelerin beden eÄŸitimi ve spor eÄŸitimi veren kurumları ile eÅŸdeÄŸer bir eÄŸitim ve araÅŸtırma kurumu olmak ÅŸeklinde tanımlanmaktadır.
KurulduÄŸu tarihten itibaren bugüne kadar 1500’ün üstünde mezun veren Spor Bilimleri Fakültesi, Beden EÄŸitimi ve Spor ÖÄŸretmenliÄŸi Bölümü’nde (I.ÖÄŸretim Lisans Programı) 40 öÄŸrenci, Antrenörlük EÄŸitimi Bölümü’nde (I.ÖÄŸretim Lisans Programı) 60 öÄŸrenci, Antrenörlük EÄŸitimi Bölümü’nde (II.ÖÄŸretim Lisans Programı) öÄŸrenci , Spor YöneticiliÄŸi Bölümü’nde (I.ÖÄŸretim Lisans Programı) 40 öÄŸrenci, Spor YöneticiliÄŸi Bölümü’nde (II.ÖÄŸretim Lisans Programı) öÄŸrenci kontenjanı ile yılda 140 öÄŸrenciye spor bilimleri alanında eÄŸitim görme imkanı sunmaktadır.
Spor Bilimleri Fakültesi yürütmekte olduÄŸu eÄŸitim öÄŸretim faaliyetlerini; atletizm sahası, cimnastik salonu, kapalı ve açık yüzme havuzu, oyun sporları eÄŸitimi ve uygulamaları için uygun tesisler, mücadele sporları, fitness, doÄŸa sporları, su sporları vb. tesisleri olmak üzere toplamda 64.485m² kapalı ve açık spor tesisinde gerçekleÅŸtirmektedir.
Spor Bilimleri Fakültesi, SaÄŸlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde, Beden EÄŸitimi ve Spor ÖÄŸretimi Anabilim Dalı, Sporda Psiko-sosyal Alanlar Anabilim Dalı, Spor SaÄŸlık Bilimleri Anabilim Dalı, Hareket ve Antrenman Anabilim Dalı ve Spor Yönetim Bilimleri Anabilim Dalı olmak üzere 5 farklı anabilim dalında lisansüstü öÄŸretim faaliyetlerini yürütmektedir. Fakülte, Spor BiyomekaniÄŸi Laboratuvarı, Spor Psikolojisi Laboratuvarı, Kinantropometri Laboratuvarı, Bilgisayar Laboratuvarı, Egzersiz Biyokimyası Laboratuvarı, İklimlendirme Laboratuvarı, Egzersiz Biyokimyası Laboratuvarı, İklimlendirme Laboratuvarı, Kinesiyoloji-Kuvvet Laboratuvarı, Performans Laboratuvarı ve Anatomi Laboratuvarı olmak üzere zengin donanıma sahip 9 Laboratuvar ile bilimsel faaliyetlerini gerçekleÅŸtirme, Spor Bilimleri alanında donanımlı ve bilgili akademisyen yetiÅŸtirmektedir. Bu bilimsel faaliyetlerin yürütülmesinde lisans ve lisansüstü öÄŸrencilerinin çalışmalarında gerekli bilgiye hızlı bir ÅŸekilde ulaÅŸabilmeleri için zengin içeriÄŸe sahip Spor Bilimleri İhtisas Kütüphanesi’ni de bünyesinde barındıran fakülte, 1100m² alana sahip 16 derslik ile aynı anda 856 öÄŸrencinin ders yapabileceÄŸi fiziki alt yapıya sahiptir.
Fakülte, 2007 yılında baÅŸlatmış olduÄŸu ERASMUS Projesi kapsamında halen 11 farklı ülkeden 12 üniversite ile gerçekleÅŸtirdiÄŸi iÅŸbirliÄŸi ve eÄŸitim proje ortaklığına devam etmektedir. Geçen 9 yıllık süreç içerisinde yurtdışına 50’den fazla lisans ve lisansüstü öÄŸrenci göndermiÅŸtir. AnlaÅŸmalı olduÄŸu iÅŸbirlikçi üniversitelerden ise çok sayıda lisans öÄŸrencisini kabul etmiÅŸtir.